Türk Eğitim Sen Palu İlçe Başkanı İle Eğitim ve Sorunlarını Konuştuk

Türk Eğitim-Sen Palu Şube Başkanı Yunus Güneş ile Eğitim ve Sorunları hakkında ropörtaj yaptık.

Türk Eğitim Sen Palu İlçe Başkanı İle Eğitim ve Sorunlarını Konuştuk

Advert

Türk Eğitim-Sen Palu Şube Başkanı Yunus Güneş ile Eğitim ve Sorunları hakkında ropörtaj yaptık.  Eğitimde sürekli olarak sistemlerin değişmesi, öğretmenlerin sistem içerisindeki problemleri ve çözüm yolları, öğretmen alımlarında liyakatin baz alınmasının önemi konularında yaptığımız sürükleyici söyleşiyi sizlere sunuyoruz.


Soru: Yeni eğitim öğretim yılına başladınız düşünceleriniz nelerdir?

Öncelikle yeni eğitim-öğretim yılımızın tüm öğretmenlerimize, öğrencilerimize, velilerimize ve camiamıza hayırlar getirmesini diliyor; eğitim neferlerimize başarılar diliyorum.


Soru: Yeni bir yönetim kurdunuz. Bu yola çıkış amacınız ve hedefleriniz nelerdir?

Şu gördüğümüz kainatta her canlının bir yaratılış amacı vardır. Bizim için önemsiz sayılabilecek bir bitkinin bir sineğin dahi bu hayatta bir görevi, amacı vardır. Her biri kendisine biçilen ömür içinde verilen görevi yerine getirir. Bu bağlamda yaratılanların en üstünü eşrefi mahluk olan insanın da elbette bir gayesi , hedefi,sorumluluğu ideali (ülküsü) olmalıdır. Allah’a kulluk etmenin yanında dünyevi bir takım sorumlulukları da vardır.

Her birimizin önce ailemize, yaşadığımız çevreye, topluma ve ülkemize karşı sorumluluklarımız vardır. Şanlı ecdadımızın üç kıtaya hükmettiğini bilirsek bu coğrafyaya dahi sırtımızı dönemeyeceğimizi anlarız. Biz bu duygularla  anayasamızın bizlere tanıdığı yetki ile yasal süreçler içerisinde ülkemizde yaşanan hiçbir olaya kulak tıkayıp gözümüzü kapatıp seyirci kalmak istemiyor, başta eğitim-öğretim olmak üzere yaşanan tüm hadiselere karşı bakış açısı geliştirip çözümler üretmeye çalışıyor, vatanımızın milletimizin hakkını gözeterek hakka, hukuka, adalet ve eşitliğe dayalı olarak stratejiler, çözümlemeler üretmeye çalışıyoruz. En temel hedefimiz ülkemizin boğuştuğu ve özellikle de çıkmaza giren  artık yarayan kanamız haline dönüşen eğitim sistemimizdeki sorunlara çözüm yolları üretebilmektir. .Mikro düzeyde ise İlçemiz de pasifize edilmiş tüm STK`ları ve özellikle de sendikamızı etkin, faydalı işlevsel hale getirip, sendikacılık çıtasını yukarılara taşımaktır. Böylece mukaddes vatanımıza bir nebze olsun hizmet edebilmektir.


Soru:Eğitim sistemimiz  ve öğretmenlerin durumu hakkındaki düşünceleriniz nelerdir? Sistemin sık sık değişmesi öğretmen ve öğrencileri nasıl etkiliyor?

Sürekli değişen, yapboza dönen bir eğitim sistemimiz var maalesef. Bu durum başta eğitimin mutfağında yer alan öğretmenlerimizi, öğrencilerimizi ve velilerimizi olumsuz etkiliyor. Sistematik, planlı, altyapısı hazırlanmış, denenmiş sistemler gelmediği sürece günübirlik düzenlemeler toplumun hiçbir kesimini mutlu etmeyeceği gibi genç nesillerimizin eksik hatalı eğitim alarak büyümesine dolayısıyla geleceğimizi emanet  edeceğimiz yavrularımızın ülkemizi maddi manevi hiçbir alanda yeterince ileriye taşıyamayacağını düşünüyorum. Öğretmenlerimizin durumu da maalesef iç açıcı değil, bunu bir örnekle açıklamak istiyorum müsaade ederseniz;

Bir savaş düşünün ki (Kurtuluş Savaşı ) bu savaşın en şiddetli zamanlarında top seslerinin merkezden duyulduğu bir sırada(Kütahya Eskişehir Savaşı) bu mücadelelerin lideri M.Kemal

Kendisinin yanına gelen dönemin Maarif Vekaleti

-“Paşam savaş çok şiddetli isterseniz düşündüğümüz Eğitim (Maarif )Kongresini erteleyelim” sözüne karşılık

-“Hayır cehaletle savaş düşmanla savaşmaktan daha az önemli  değildir. kongreyi yapın, eğitim-öğretim sisteminin temellerini atın.” demiştir.

Akabinde devlet kurulduktan sonra birgün bir okulu ziyarete gittiğinde sınıfa girince öğretmen saygısından ayağa kalkıp yer gösterince Cumhurbaşkanı da olsa sınıfta öğretmenden sonra gelir deyip arkaya geçip oturur. İşte bu bakış açısından maalesef bugün  çok uzaklaştık. Artık öğretmenin dışlandığı itibarsızlaştırıldığı, elinden her türlü yetkinin alındığı ve eğitim sisteminin tek sorunlu ayağı durumundaymış gibi haksız yere yüklenildiği duruma gelmiştir. Bu durum bizi üzüyor. Öğretmen eğitimin  kalbidir ve hak ettiği değeri maddi manevi olarak görmelidir.Yeni bakanımızın bu konudaki öğretmen ve öğrenci merkezli açıklamalarını memnuniyetle karşılıyor,heyecanla atacağı adımları bekliyoruz.


 Soru:Ülkemizdeki yönetici atamalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bu konuda sayın bakanımız Ziya Selçuk’un da ifede ettiği gibi biz ilişkileriyle değil yetenekleriyle ön plana çıkan insanlar istiyoruz. Bu sözü destekliyoruz. Yoksa ülkemiz hakkında  yabancı bir futbol adamının dediği gibi : “Türkiye deki temel problem bilgili insanların yetkisiz, yetkili  insanların ise bilgisiz olmasıdır.” sözü bir anlamda gerçekleşmiş olur. Bunun önüne geçmek için  bütün kamu kuruluşlarına atamalarda kriter olarak sadece  liyakat, ehliyet ve sadakati baz almalıyız . Sn Bakanımızın bu konuda gerekli adımları atacağını düşünüyoruz. Böylece hem  bu sorunu çözer, hem de adaleti tesis etmiş oluruz. Bu da başta eğitim olmak üzere ülkemizin her alanda gelişerek çağı yakalamasını ve belki de geçmesini sağlayacaktır.


Soru :MEB’e yeni bakan atanmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Uzun bir aradan sonra eğitim kökenli bir bakanın gelmesi bütün eğitim camiasını olduğu gibi bizleri de memnun etmişti. Umuyoruz ki sayın bakanımız eğitim sorunlarıyla samimiyetle ilgilenip gerekli adımları atacaktır. Kendisine bu kutlu yolda başarılar diliyoruz.

Soru:Yeni dönemde velilerimize tavsiyeleriniz nelerdir?

Eğitim sadece öğretmen öğrenci ilişkisi değildir. Bu sürecin en temel öğelerinden biride velilerimizdi. Bu bağlamda kıymetli velilerimizi saygıyla selamlıyor kendilerini her zaman okullarımıza bekliyoruz. Ayrıca okul saatleri dışında evlatlarımızın nerede ve kiminle arkadaşlık kurduklarına dikkat etmelerini gözlerini evlatlarımızdan ayırmamalarını öneriyoruz.

Güzel bir söyleşi oldu sayın başkan size  ve yönetiminize teşekkür ediyor, başarılar diliyoruz.

Bizi kabul ettiğiniz için bende  sizlere teşekkür ediyorum. Tekrardan yeni dönemin hepimize hayırlar getirmesini diler;saygılarımı sunarım.


 

 

 

 

 

 

 

Advert

Paylaş:
Advert