ÖSYM sınavlarında

ÖSYM'nin düzenlemesine göre, sınavlara girecek adayların tanınması amacıyla biyometrik yöntemlerle de kimlik doğrulaması yapılabilecek.

ÖSYM sınavlarında

Advert

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı tarafından, "Adayların ve Sınav Görevlilerinin Sınav Binalarına Giriş Koşullarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik" yayımlandı.

Buna göre, yönetmeliğin 3'üncü maddesine "biyometrik doğrulama" başlıklı bent eklendi. Biyometrik doğrulama; aday ve görevlilerin fiziksel özelliklerini doğrulamak üzere geliştirilmiş bilgisayar kontrollü, otomatik sistemler kullanılarak yapılan kimlik tespitini ifade ediyor.

Adaylar; ÖSYM tarafından yapılan sınavlara, kimlik belgesi ve ÖSYM sisteminden alacakları fotoğraflı sınava giriş belgesi ile girecekler. Üzerinde adayın güncel bir fotoğrafı ve T.C. kimlik numarası bulunmayan nüfus cüzdanları ve geçerlik süresi bitmiş pasaportlar kabul edilmeyecek. Biyometrik yöntemlerle de kimlik doğrulaması yapılabilecek.

Sınav görevlileri, kimlik ve görevlendirme belgelerini sınav günü yanlarında bulundurmak, binaya girişte görevlilere ibraz etmek, sınav görevli kartını da sınav süresince görünür bir şekilde yakalarında bulundurmak zorunda olacak.

Adaylar, sınava girebilmek için kimlik belgesi ve sınava giriş belgesini yanlarında bulundurmak ve görevlilerce istendiğinde göstermek zorunda olacaklar. Kendisini tanıtıcı kimlik belgesi ve sınava giriş belgesi olmayan adaylar sınav binasına alınmayacak ve sınava giremeyecekler. Her ne sebeple olursa olsun sınava alınmış olsa bile kimlik belgesi ve sınava giriş belgesi yanında olmadığı tespit edilen adayların sınavı geçersiz sayılacak.

Sınav başlamadan önce salon başkanı ve gözetmenlerce adayların kimlik ve sınava giriş belgeleri kontrol edilecek. Sınava giriş belgeleri kontrol edilirken her adayın yüzüne iyice bakılarak adayı belgelerdeki fotoğraflar ve kimlik belgesindeki fotoğrafla karşılaştırmaları sınav güvenliği açısından zorunludur. Bu iki belge yanında bulunmayan aday sınav salonuna alınmayacak.

Sınav esnasında sınav düzenini bozan, sınav evrakını alan, yırtan, çalan veya tam teslim etmeyen adaylar, salon başkanı ve bina sınav sorumlusu tarafından tutanak düzenlenerek sınav salonundan çıkarılacak ve sınavdan çıkma yasağı süresince bina sınav sorumlusu odasında bekletilecekler. Gerekli görülmesi halinde güvenlik görevlisinin nezaret etmesi sağlanacak. Bu kişiler hakkında 6114 sayılı Kanun hükümleri uyarınca işlem yapılacak. (Hamza Adiyaman - İLKHA)

 


 

Advert

Paylaş:
Advert