ABD, Fransa ve İngiltere'den Suriye'ye saldırı hazırlığı

ABD, Fransa ve İngiltere'nin Suriye’ye askeri bir saldırı düzenleme ihtimalini değerlendirdikleri, olası operasyonun en erken Pazartesi günü başlayacağı belirtildi.

ABD, Fransa ve İngiltere'den Suriye'ye saldırı hazırlığı

Advert

Doğu Guta'nın Duma kentine kimyasal silahla düzenlenen saldırıdan Suriye rejimini sorumlu tutan ABD, Fransa ve İngiltere ortak bir askeri operasyon olasılığı üzerinde çalışıyor. Associated Press (AP) haber ajansına konuşan ABD'li yetkililer, söz konusu üç ülkenin en erken Pazartesi günü düzenlenecek bir askeri operasyon konusunda görüş alışverişinde bulunduğunu belirtti.

Duma'daki kimyasal saldırının ardından ABD Başkanı Donald Trump ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmnauel Macron iki kez telefonda görüşmüştü. Trump ve İngiltere Başbakanı Theresa May'in telefon görüşmesi sonrasında yapılan açıklamada da kimyasal silah kullanılmasının devamına izin verilmeyeceği vurgulanmıştı.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Salı günü yaptığı açıklamada, Fransa, ABD ve İngiltere’nin nasıl bir karşılık vereceğine ilişkin kararın önümüzdeki günlerde duyurulacağını söylemişti. Macron, Fransa'nın Suriye'ye olası bir askeri müdahalesinde hedefin Şam rejiminin kimyasal silah kapasitesi olacağını belirtmişti.

ABD, Fransa ve İngiltere'nin Duma'ya kimyasal silahla düzenlendiği iddia edilen saldırıdan Suriye rejimini sorumlu tutmasına rağmen, saldırının arkasında Şam rejiminin bulunduğuna dair kanıt bulunmuyor. ABD'li yetkililer de kanıt olmadığına ya da henüz ellerinde kanıt bulunmadığına işaret ediyor. ABD, Fransa ve İngiltere’nin olası askeri operasyonuna Suudi Arabistan ve Katar da destek veriyor.

Öte yandan Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı (Eurocontrol), Suriye'ye yönelik olası bir saldırı düzenlenebileceği gerekçesiyle havayolu şirketlerini Doğu Akdeniz üzerindeki uçuşlarda dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Eurocontrol'dan yapılan açıklamada, gelecek 72 saat içinde karadan havaya füze ve seyir füzesi atılabileceği ve bu nedenle navigasyon cihazlarında arızalar yaşanabileceği belirtildi. (İLKHA) 

 



 

Advert

Paylaş:
Advert