Erdoğan: S-400 konusu tamam biz o defteri kapadık

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "S-400 konusunda anlaşmamızı yaptık ve biz bu defteri kapadık, bitti o iş." dedi.

Erdoğan: S-400 konusu tamam biz o defteri kapadık

Advert

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi Toplantısı'nın ardından ortak basın açıklaması yaptı.

S-400 füze sistemleriyle ilgili açıklamada bulunan Erdoğan ve Putin, teslimatın erkene alınacağını açıkladı. Erdoğan, "S-400 tamamıyla Türkiye'nin kendi kararıdır ve Rusya'nın bu talebimize olumlu yaklaşımı, aramızda anlaşma yapılmasını getirmiştir. Biz de S-400 konusunda anlaşmamızı yaptık ve bu defteri kapadık, bitti o iş." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında özetle, "Baş başa ve heyetler arası görüşmelerde, ilişkilerimizi tüm boyutlarıyla gözden geçirme imkânı bulduk. Askeri, siyasi, ticari ve kültürel alanlarda görüşmeler yaptık. Bazı ihlallere rağmen Astana'da varılan ateşkes doğrultusunda büyük hedefler yakaladık. Tam olarak olmasa da Suriye'de büyük ölçüde sivil can kayıplarının önüne geçtik. Sayın Putin'e Afrin harekâtının sonuçlarını aktarma imkânı buldum. Komşumuz Suriye'nin toprak bütünlüğü açısından önemini vurguladım. Kimi çevrelerin Türk-Rus ilişkilerini zehirleme çabalarına tanık olduk. Ama bu çabaları atlattık. Rusya ile savunma sanayisine yönelik başka kalemlerde de iş birliklerimiz olabilir. Buna Rus şirketlerinin açık olduğunu gördük." ifadelerini kullandı.

Putin ise yaptığı açıklamada özetle, "Türkiye ile ilişkiler ilerliyor. Farklı konularda yeni anlaşmalar için ilgili kurumlara hazırlık talimatı verildi. 2017 yılında Türk-Rus ticaret hacmi arttı. Karşılıklı yatırımları artırma niyetindeyiz. Yeni yatırım platformları oluşturmak istiyoruz. Türk Akımı ile ilgili deniz kısmında iki ayrı hat kuruluyor. Kısa süre sonra kara kısmında da döşeme aşamasına geçeceğiz. S-400 füze sistemleri anlaşmasının hayata geçirilmesini konuştuk. Teslimat süresini hızlandırma kararı aldık. Rusya olarak önceliğimiz Suriye'nin toprak bütünlüğünü sağlamaktır. Bu doğrultuda Türkiye ile ilgili işbirliğini sürdüreceğiz. Ortak imalat ve teknoloji ihracatı güven meselesi değil, tamamen ticari bir meseledir. Herhangi bir sınırlama yok." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Advert

Paylaş: